ב 4.11 ליגת המכללות עומדת להפתח אחרי קיץ שכלל מספר שיא של מעברי השחקנים ובנייה של סופר טימס עמוקות עקב שינוי בתקנות שמאפשר תשלום לשחקנים. לצד זה הליגות החזקות, אלו שמובילות בהכנסות מזכויות שידור, מתרחבות על חשבון ליגות חלשות יותר. כך הגענו למצב שבו ליגת הביג 10 לדוגמה, מונה 18 קבוצות.
בדירוג קדם העונה של AP, קנזס ואלבמה דורגו ראשונה ושנייה ויוסטון רביעית (על המדורגת שלישית קונטיקט, כתבתי כאן). דוק רק שביעית אבל מציגה את כיתת הפרשמנים הכי מרשימה.
קנזס
ליגה: ביג 12
מאמן: ביל סלף, (250 שנות ניסיון, אלוף מכללות×2)
בשנה שעברה: הדחה בסיבוב השני של טורניר המכללות
גם בשנה שעברה הקבוצה דורגה ראשונה בדירוג קדם העונה אבל אכזבה וסיימה ללא תואר בביג 12 ועם הדחה בסיבוב השני של טורניר המכללות.
המאמן סלף הוא לוחש מנוסה לביגמנים (אימן גם את אמביד) ולכן לא מפתיע שכוכב הקבוצה הוא הסנטר האנטר דיקינסון. דיקינסון צפוי להיות הסנטר הטוב במכללות אחרי עזיבתו של זאק אידי. הוא סנטר אולד-סקול שכנראה לא יתאים לנב"א אבל יש לו משחק פוסט נהדר ויד רכה מחצי מרחק. לצדו בהרכב נמצא את קייג'יי אדמס ההגנתי ומאחוריו על הספסל את הפרשמן פלורי בידונגה (14 בדירוג הפרשמנים של אתר 247 ספורטס).
הקושי העיקרי של הקבוצה בשנה שעברה היה ריווח מבחוץ והקבוצה חיזקה מאוד את הקו האחורי עם שלושה טרנספרים מעולים: זיק מאיו, ריילן גריפין שקלע 48.1! מהשלוש בשנה שעברה באלבמה ואולי ימצב את עצמו כשחקן 3-d לקראת הדראפט הקרוב, וגם את הסקורר הנהדר איי ג'יי סטור מויסקונסין. השלושה מצטרפים לגארד ההגנתי דג'ואן האריס.
הזכרתי קודם את שוק השחקנים החופשי ההתמקדות בטרנספרים גרמה לפרשמן לברון (Labaron) פיליון לשנות את ההתחייבות שלו לאלבמה העמוסה.
האנטר דיקינסון:
אלבמה
ליגה: SEC
מאמן – נייט אוטס.
בשנה שעברה: הפסד בפיינל פור – הגעה ראשונה למעמד
אלבמה מזכירה לי את ריאל מדריד. מועדון כדורגל מצליח (במקרה הזה פוטבול אמריקאי בו אלבמה היא המכללה הכי מצליחה) שמשקיע כספים בפיתוח ענף הכדורסל. הכסף הזה, והשינוי בכלכלת ספורט המכללות, מאפשר לאלבמה למשוך הרבה מאוד שחקנים כשבערך שליש מהקבוצה הם פרשמנים (ארבעה, כולם מדורגים בטופ 50) שליש טרנספרים ושליש שחקנים שנשארו בקבוצה. אלבמה מעמידה סגל מאוד רחב עם 13 שחקנים שכנראה היו פותחים בקבוצות אחרות.
מבחינת כדורסל, המאמן אוטס מאמין בגישת פייס אנד ספייס שמזכירה את יוסטון רוקטס של ימי דריל מורי, המון זריקות מהשלוש ומהצבע ומעט מאוד זריקות חצי מרחק. אלמנט נוסף שמזכיר את הרוקטס דאז הוא הגנת דרופ שבה הסנטר נשאר קרוב לטבעת.
לשם כך הקבוצה הביאה את הסנטר קליפורד (קליף) אומרוי מרוטגרס, ככל הנראה מגן הטבעת הכי טוב שהיה זמין כטרנספר. לקו האחורי הגיעו יוסטון מאלט וכריס יאנגבלוד, שניהם קלעים של יותר כ- 40% מהשלוש הקבוצה ואת הרכז אדן הולווי המוכשר מאובורן.
בגזרת הפרוספקטים לדראפט יש פה את דריון ריד, פאואר פורוורד אקספלוסיבי שדורג גבוה במחזור הפרשמנים ואת ג'ארין סטיבנסון, שחקן שנה שנייה ארוך ורזה עם פוטנציאל קליעה מעניין. שניהם כנראה יגבו את הביגמן המוביל גרנט נלסון ג'וניור ואני מקווה שסטיבנסון לא יעלם בגלל רוחב הרוטציה.
הג'יימס הארדן של אלבמה הוא מארק סירס. סירס הוא סקורר שקולע נהדר מכל טווח (44% משלוש) ומתמחה קיק-אאוטים שהוא מוציא לחברים שמעבר לקשת.
לא מהשנה אבל זה סרטון מעולה של hoopvision על הקבוצה. שימו לב ל "Houston spot" מהשלוש: https://www.youtube.com/watch?v=Orx62n6kWE
יוסטון
ליגה: ביג 12
מאמן: קלווין סמפסון
בשנה שעברה: סוויט 16
יוסטון עשתה דרך ארוכה בעשור האחרון תחת הדרכתו של קלווין סמפסון. מקבוצה שהגיעה לטורניר המכללות רק פעם אחת בכמעט 30 שנה, הקבוצה הפכה למשתתפת קבועה וב- 2021 הקבוצה הגיעה לפיינל פור ראשון מאז 1984 (אז שיחקו בקבוצה האקים אולג'ואן וקלייד דרקסלר). ההישגים גם הובילו להזמנה לליגת הביג-12 החזקה והעשירה, שכרגע מציגה חמש מעשר הקבוצות שמובילות את הדירוג. ליוסטון אין כוכבים התקפיים מפורסמים אבל יש לה סגנון הגנתי יוצא דופן עם הרבה 'בליצים' על מובילי הכדור של היריבות. כדי לכסות על הבליצים, בהם היא שולחת עוד שחקן כדי לדחוק את מוביל הכדור לכיוון מרכז המגרש צריכים הרבה תיאום, ורסטיליות הגנתית וגם לשמור על ידיים מורמות כדי לסגור את נתיבי המסירה לשחקן הפתוח. היא הובילה את הליגה ביעילות הגנתית בשנה שעברה ומדורגת ראשונה בדירוג קדם העונה של KenPom (דירוג מכללות שמבוסס על סטטיסטיקה בהשוואה לזה המקובל של AP).
מבחינת סגל הקבוצה, הקבוצה איבדה את הקלע המוביל בשנה שעברה, ג'מאל שד אבל השאירה את שני הבאים אחריו הגארדים אל-ג'יי קרייר, והבן של דרק, עמנואל שארפ. אחד משני הישראלים בכירים במכללות יחד עם דני וולף. בקו הקדמי ישחקו ג'וואן רוברטס הנהדר וג'וויאר פרנסיס. הקבוצה התחזקה ברכז מילוש אוזן מאוקלהומה ובפרשמן מרסי מילר (בנו של הראפר Master P) וגם בטרנס ארשנו, שחקן שנה שלישית מוכשר מאוד שהיה פצוע ברוב העונה שעברה.
עוד מילה על שארפ שנולד בארץ והוא פוטנציאל גדול מבחינת נבחרת ישראל, הוא שיחק בחלק מהנבחרות הצעירות ואני מקווה שבאמת ישחק גם בבוגרת. כמו אבא דרק, הוא קלע טוב משלוש, מגן מצוין ובעיקר וינר גדול שהשנה קלע שלשת ניצחון על טקסט A&M בטורניר המכללות.
הגנה: https://youtu.be/fjiEoU2_igQ?si=u3nvR-sF8oXVPeEe
דוק (דיוק)
ליגה: ACC
מאמן: ג'ון שייר (אלוף מכללות כשחקן עם דוק ואזרח ישראלי מימיו במכבי ת"א)
בשנה שעברה: אליט 8
כבר כמה שנים שדוק מתחרה ומנצחת את קנטקי בתחרות על מחזור הפרשמנים המוביל במכללות.
השנה הם גייסו כיתה של ששה פרשמנים מהטופ ארבעים, מתוכם ארבעה מהטופ 20 ובעיקר את קופר פלאג, השחקן שמגיע עם הכי הרבה הייפ מאז אמוני בייטס אבל עם הרבה פחות סימני שאלה.
בגיל 15 פלאג שהתבלט בנבחרת ארצות הברית U-17 לצד שחקנים מבוגרים. הקיץ הוא כבר השתתף שחקן התיכונים היחיד שהשתתף במחנה האימונים של נבחרת ארצות הברית לאוליפיאדה. פלאג הוא פורוורד בגובה 6-9 עם יכולת שיבוש מופלאה בהגנה (כמעט 7 חסימות למשחק בסבב ה EYBL של התיכוניסטים). לא מדובר דווקא בהגנה על הטבעת אלא ביכולת קריאת מהלכים נדירה. גם בהתקפה פלאג מעבד מהלכים מהר, מה שניכר במסירה ובחיתוכים שלו לסל. הוא תחרותי מאוד (לא הפסיד משחק השנה בתיכונים) ומשתפר באופן עקבי גם כמוביל כדור וכקלע.
לצדו ישחק הסנטר קאמן מלואץ' (7-2 ומוטת ידיים של 7-5) ששיחק השנה באולפיאדה עם נבחרת דרום סודן. מלואץ' יותר בוסרי מפלאג אבל מראה יכולת טובה כחוסם וגם ניצוצות של קליעה. השילוב שלהם נשמע כמו כיפת ברזל בצבע של דוק. פרשמן נוסף שמתבלט לאחרונה הוא לוק קנארד, סליחה, קון קנופל, סמול פורוורד בגובה 2.01 שקולע מצוין ויוכל לרווח ליד שני הגבוהים ההגנתיים.
בגזרת הטרנספרים הקבוצה הביאה שלושה טרנספרים: מאליק בראון, מייסון גיליס וזאיון ג'יימס שיביאו הגנה, קליעה ונסיון לחבורת הפרשמנים. לצדם נשארו שני שחקנים בלבד משנה שעברה, שניהם מובילי כדור: טייריס פרוקטור, גארד הגנתי מוכשר שלא הצליח לפרוץ בשני העונות הראשונות שלו בקבוצה וכיילב פוסטר שלא פרץ בעונה אחת בלבד.
קופר פלאג: https://youtu.be/SKMtlv3DjfE?si=ZwEpn7ZkWUuCX8i_
תודה ליהלי על העזרה ונקווה לשיבת החטופים במהרה
תודה, שמח לראות שכל שנה יש מי שנותן עבודה גם במכללות. כבר דיסקסנו לעייפה את עניין התשלום לשחקנים במכללות – טעות אדירה לטעמי. בקרוב נראה איך זה ישפיע על הענף אבל זה נראה די רע.
היו חייבים לעשות משהו עם הכסף הזה. לא הייתה שום אפשרות חוקית ומוסרית להשאיר את הניצול כמו שהיה.
היו יכולים להתכונן לזה מראש ולבוא עם רגולציה אחרת, לא נצלנית, חלוקה כלשהי, או רעיון מה לעשות עם הכסף שהשחקנים מייצרים עבורם. אבל בחרו לא לעשות כלום, בדיוק כמו עם חוק בוסמן באירופה, וכשאין כלום הכסף ימצא דרך להרוס הכל.
זה רק על המכללות עצמן.
מסכים לגמרי. מודל לדוגמא שיכלו לאמץ: הכסף כולו מושקע בקצבה (או אפילו פנסיה) שתחולק שווה בשווה בין כל שחקני המכללות, כשהקצבה תגדל בהתאם למספר העונות שהשחקן שיחק במכללות. זה קצת רעיון מהשרוול, אבל זו דוגמא למודל שוויוני שלא היה משפיע על חלוקת הכשרון והיה מתגמל יותר את אלו שפחות יתפרנסו מהמשחק בעתיד.
תודה מודי. אני מודה שהדבר העיקרי שמעניין אותי במכללות זה שחקנים ישראלים ככל שישנם כאלה
אז דני וולף פתח יפה
אגב, דני וולף הזה היה הרופא שלי כשהייתי ילד. חלק מספיק נכבד מהילדות שלי עבר כשאני מחכה בתור אליו מתבונן על מדף עליו תלויים ספרים שכתב בסגנון הזה.
אני בחיים לא אוכל להסתכל על שחקן הכדורסל דני וולף כמו שאר האנשים.
כשאתם כותבים דני וולף פתח יפה, אני נזכר בדני וולף שכתב בפתיחה למכתב הפנייה שלי שיש סיכוי שיש לי משהו רציני שאין לי והפחיד לגמרי את ההורים שלי רק כדי שיקבלו אותי לבדיקה מהירה באותו יום.
במקרה נתקלתי בטוויטר בשורה הסטטיסטית שלו
תודה, אחלה רעיון לכתבת המשך
תודה על הטור. בחרת 4 נכללות מעולות. השאלה הגדולה היא מה יהיה עם יוקון, אלופת המכללות שאיבדה שני שחקני מפתח
בס"ד
תודה רבה