במספר 4? ביל ראסל / מנחם לס

זה המאמר הראשון משניים על השחקן הראשון בכדורסל שברא את המושג "דיינסטי". השחקן הראשון שהראה לעולם שהגנה לא פחות חשובה מהתקפה, אם לא יותר. הוא היה השחקן הראשון ששחקני ההתקפה סרבו להיות לידו ולזרוק, כי ידעו שזרועותיו הארוכות והטיימינג שלו – שאין שני לו – יחסמו את הזריקה!

**********

ביל ראסל הוא לא סתם אלוף. הוא ההגדרה של אלוף. הוא ניצח בכל רמת משחק ששיחק – תיכון, מכללות, אולימפיאדה, ונבא – ולא היה אתלט אחר בכל תולדות הספורט המקצועני שיכול להתגאות באחת עשרה אליפויות (9 מהן רצופות) כמוהו. למייקל ג´ורדן יש 6 אליפויות. לביל "פלטון" ראסל יש 11!

ישנם לו מספיק הישגים אישיים. תודה. 32 ריבאונדים בחצי משחק. שיא 29.5 ריב´ בכל משחקי הפלייאוף בהם שיחק. 22.9 ריב´ כרוקי – עוד שיא. אבל מוטב שלא תזכיר "הישגים אישיים" לראסל כי אצלו היה רק דבר אחד חשוב בכדורסל: משחק קבוצתי. הוא נחשב כמעט ללא יוצא מין הכלל כשחקן ההגנה הטוב בהיסטוריה של הנבא. ה-SHOT BLOCKING שלו הפך לאומנות שאיש לא הצליח לשחזר אחריו. כשהוא שמר "MAN-TO-MAN” על שחקן מסוים, השחקן היה מחוסל.

רק צ´מברליין הצליח לקלוע נגדו מספרים גדולים, אך ב-90% מהמשחקים ביל ראסל ניצח את המשחק. לצ´מברליין הייתה אמביציה מיוחדת לקלוע נגד ראסל. לראסל לא איכפת היה אפילו אם ווילט קלע 50 נגדו. לא היה איכפת לו כי ראסל עשה שוב מה שהוא ידע טוב מכל שחקן אחר: לנצח את המשחק.

משך כל שנותיי ככתב ספורט יצא לי לשוחח איתו הרבה פעמים. הוא לא אוהב "להתראיין". אבל הוא אהב את ה-SMALL TALKS בחדר ההלבשה. אני תמיד ניגשתי אליו בחדר ההלבשה אחרי משחק, וכמעט תמיד הוא היה במצב רוח טוב, מתבדח, וקורץ. הוא תמיד קיבל אותי באותה קריאה: "היי! היר איז מיי יזרעלי פרנד!"

אבל הוא יכול היה גם להיות האדם הרציני ביותר, והאגוז הקשה ביותר לפיצוח כשאתה מתחיל לדבר איתו על פילוסופיה, פוליטיקה ואפליית השחורים. בזמנו הוא היה MILITANT בכל רומח אבריו. בשנים האחרונות התרכך, נירגע, והפך לאחד מדוברי הנבא החשובים ביותר.

אם היית מעמיד את כל שחקני הנבא בעבר ובהווה בשורה אחת, ומתבקש להצביע לעבר זה שהוא הכי מכובד, מוערך, מסולא בפז, חשוב מכל שחקן אחר, כמעט כולם ללא יוצא מין הכלל היו מצביעים על ראסל. הוא דיקן הפקולטה של כל שחקני הנבא. לא, סליחה, הוא נשיא האוניברסיטה. הוא האדם החשוב ביותר שהנבא ייצרה. הוא היחיד שדייויד סטרן מרגיש לידו מין ייראה אישית. כאילו שראסל גדול מדייויד סטרן. הוא הסבא המכובד מכולם. הוא היחיד שכל שחקן נבא לא רק שנותן לו כבוד, אלא מרגיש כלפיו רגשי כבוד ואפילו טיפונת רגשי נחיתות. התחושה הזאת נוצרה בגלל עברו המפואר, ומעמדו כשחקן החשוב ביותר ששיחק אי-פעם כדורסל. הוא האדם הכי חשוב בנבא כי הוא מייצג את העבר, והרבה את ההווה. הוא הראשון שגרם לליגה להרגיש שווה ל-NFL ול-MLB. הוא שחקן הנבא היחידי שכל ספורטאי עבר, בכל ספורט, מרגיש כבוד להיות במחיצתו.

אם ראיתם את שיחת השניים בין ראסל לבין קווין גארנט לפני המשחק הראשון בפלייאוף השנה בין הסלטיקס לבין הלייקרס, אתם מבינים למה אני מתכוון. גארנט הביט כלפיו בהערצה. גארנט בלע כל מילה שאמר לו. כשראסל נתן לו מחמאה גדולה, ראית כיצד עיניו של גארנט נפערות בפליאה ובהוקרה.

זה לא היה קורה עם אף שחקן אחר. לדעתי מייקל ג´ורדן היה שחקן הנבא הטוב מכולם. אך אף שחקן צעיר לא ירגיש שזה מין כבוד מיוחד לדבר איתו. הוא כמו מג´יק ולארי בירד: כוכבי-על של העבר. אך אף אחד מלבדו אינו "דיקן הנבא". הוא הרב עובדיה של הליגה.

=================================================
צעירותו
=================================================

ראסל נולד ב-1934 במונרו, לואיזיאנה, עיר שידעה אפליית שחורים איומה משך 150 שנה. מונרו הייתה עיירה מופרדת גזעית לחלוטין. לשחור היה אסור לחצות את הקו בו גרו לבנים. בתי הספר היו מופרדים. שחורים נאלצו לשבת בחלק האחורי של האוטובוס הציבורי. היו להם ברזי מים מיוחדים. ברזים מיוחדים ל-COLOURED.

בספרו מתאר ראסל את שנותיו הראשונות שם, את הכאב והעלבון העצום שהרגיש, דבר שנישאר איתו שנים רבות. ראסל זוכר שאביו עצר בתחנת דלק למלא את מיכל הדלק. הוא חייב היה לחכות עד שכל לקוח לבן סיים למלא את מיכלו. ואם הגיע תורו של צ´ארלס אביו למלא את המיכל, ולפתע הופיע לקוח לבן, הוא חייב היה שוב לחכות. אחרי שחיכה שם שעתיים תמימות, הוא החליט שנמאס לו והוא הפעיל את המנוע של מכונית הפורד 1928 שלו כדי לנסוע לתחנת דלק אחרת. כשזה קרה, מנהל התחנה כיוון רובה לפדחתו ואמר לו "אתה תצא מכאן רק מת. חכה בסבלנות לתורך אפילו אם זה ייקח יום שלם".

מקרה אחר הזכור לו הוא שאימו קטי קנתה שמלה בדאונטאון מונרו. בדרך הביתה נסע אחריה שוטר לבן (כמובן. אז לא היו שוטרים שחורים), ניכנס לביתם, וציווה עליה להתפשט עד שהייתה ערומה – והכול לעיני ביל בן ה-6 – ואז, כשהוא לוקח את השמלה איתו הוא ממלמל: "השחורה הזאת חשבה שהיא יכולה ללבוש שמלה המיועדת לאישה לבנה!" דברים וזיכרונות מסוג זה עיצבו את אישיותו של ביל ראסל, והפכוהו לאדם רגיש ביותר בכל ענייני אפליה.

השחורים החלו לעזוב את מונרו בהמוניהם. למעשה, כל כך הרבה מהם עזבו שהלבנים ביקשו שיישארו כי חסר להם כוח עבודה. הוריו של ביל עקרו לאוקלנד, קליפורניה. אביו היה נהג משאית, והמשפחה החלה להסתדר. ואז בא שוק מות אימו כשהיה בן 12. ראסל הילל את אביו כ-"גיבור" בספר חייו.

הוא הגיע לגובה 1.90´ כשהיה סופומור בתיכון. הוא כמעט לא שיחק עד אז, אבל היה לו ניתור אדיר, ומאמן הא"ק חטף אותו. הוא המשיך לקפוץ לגובה עד שהיה סניור בתיכון, שבר את שיא התיכונים בקליפורניה בקפיצה לגובה (2.01 מ´) עד ששיאו נשבר ע"י…ג´והני מתיס, זמר העל, שהיה בן כתתו של ראסל ושבר את שיאו בס"מ אחד.

מאמן התיכון של "מקליימונדס" ג´ורג´ פאול, מיד הבחין שלשחקן הבוסר הזה אין עדיין יכולות כדורסלניות, אך הפוטנציאל שלו שואף לשמיים. הוא הפך לשחקן חמישייה, ביה"ס לקח את אליפות קליפורניה לתיכונים בדיביזיה II, אך אף מאמן מכללה לא הציע לו סטפנדיה.


=================================================
אוניברסיטת סן-פרנסיסקו
=================================================

אף מאמן מכללה לא רצה "קופץ לגובה". הם חיפשו שחקני כדורסל, וראסל שיחק בתיכון קתולי קטן שאיש לא רשם בספר הטלפונים שלו. ג´ורג´ פאול צלצל למאמן אוניברסיטת סן-פרנסיסקו (שעד אז היו הפועל כבר גלעדי של כדורסל המכללות) האל דהג´וליו.

פאול: "מה היית אומר לו אמרתי לך ש-6 ק"מ מהאוניברסיטה שלך גר השחקן שיהיה ´שחקן המכללות מס´ 1´?".

דהג´וליו: "רק בגלל שאני מכיר אותך, אני לא רוצה להעליב אותך ולהגיד שאתה מדבר שטויות!"

פאול: "אם לא תיקח אותו תוך יומיים אני עומד לצלצל לאוניברסיטת נוטר-דאם, ויום אחד – תוך שנתיים-שלוש – זה יהיה חבל התלייה שלך. זאת תהיה הסיבה להתאבדות הראשונה בתולדות המכללות של מאמן שפישל כל כך בגדול!".

דהג´וליו כמה שנים אח"כ: "רק בגלל הצ´אנס שראסל יהיה שחקן גדול, וכולם יעלו עלי שעשיתי את הפאשלה הגדולה ביותר בתולדות המכללות, נתתי לו סטפנדיה. האמינו לי: רק כדי שלא יעליבו אותי בעתיד במקרה שראסל יודע קצת כדורסל!"

כשראסל הגיע למכללה כבר היה לה מאמן חדש, פיל וולפרט. היו לפיל שני יתרונות גדולים בכל הקשור לראסל: הוא נולד כשבעריסתו אביו – מאמן מכללת הורטון הקטנה בדרום קרולינה – שם שלט: "דיפנס. אונלי דיפנס ווין גיימס!". התינוק בן היומיים קלט זאת והכניס את המשפט לאיזה שהוא תא זיכרון במוחו. היתרון השני שלו היה שהוא היה עיוור צבעים. הוא היה המאמן הראשון להעלות 5 שחורים בחמישייה הראשונה בקולג´ דרומי, אך מאחר והיה זה בדיביזיה ה-3 ולא בטורניר רשמי, הכבוד של " 5 שחורים בחמישייה הראשונה" הלך למישהו אחר.

סן פרנסיסקו יוניברסיטי רק הפכה לאוניברסיטה בדיביזיה I שנתיים לפני שראסל הגיע, וכבר לפני בואו של ראסל מאמנה וולפרט העלה 3 שחורים בחמישייה: קייסי ג´ונס, האל פרי, וג´וני סמירתס. עכשיו הוא הוסיף עוד שחור לחמישייה: ביל ראסל. ראסל היה כבר 2.08 מ´, אבל רזה, ולא יכול היה להיאבק ´פאונד-פור-פאונד´ נגד הסנטרים הגדולים במכללות בקרבות תחת הסלים. אז הוא פיתח שיטת הגנה חדשה: ANTICIPATION ואז שוט-בלוקינג. במשחק נגד ´הולי קרוס יוניברסיטי´ המצוינת, כוכבה טום היינסון –שחקן של 26.9 נק´ למשחק ואח"כ כוכב בסלטיקס – לא קלע נקודה אפילו אחת! הניו-יורק טיימס כתב אחרי המשחק: "אם אי-פעם ראסל יצליח לפתח משחק התקפה, יצטרכו לשנות את חוקי הכדורסל!"

האינסידנט הידוע הוא בית המלון באוקלהומה סיטי שסרב לתת לשחורי סן פרנסיסקו להתאכסן במלון. ראסל ארגן מין "קבוצת מחאה" ושחורי האוניברסיטה הודיעו שהם לא משחקים. לסן פרנסיסקו היו רק שני לבנים. המשחק בוטל. אוניברסיטת אוקלהומה סיטי הפסידה מאות אלפי דולר כשנאלצה להחזיר את מחיר הכרטיסים לעשרת אלפים שכבר קנו אותו. היה זה שיעור שכל המדינה למדה תוך 24 שעות, וביל ראסל היה המנהיג של קבוצת המחאה הזאת.

טוב, ב-1955 וב-1956 ראסל הוביל את האוניברסיטה הפצפונת (1,500 סטודנטים) לשתי אליפויות NCAA. זה כלל שרשרת ניצחונות של 55 משחקים. אחד מהם היה על UCLA ובסוף המשחק אמר ג´ון וודן המהולל, מאמנה האגדי של UCLA : "ביל ראסל הוא שחקן ההגנה הטוב ביותר שראיתי מימי, כולל בנבא". אגב, בשנת הסניור שלו, הוא קפץ לגובה 2.06 מ´ והמגזין "טראק אנד פילד ניוז" דרג אותו כ-"הקופץ לגובה ה-7 בטיבו בעולם" (וזה היה אז בסגנון "מספריים"…).

כשסיים לימודיו ההארלם-גלוב-טרוטרס הציעו לו חוזה מגניב, אך הוא ניבחר בדראפט ע"י הסנט-לואיס האוקס בבחירה ה-2, והם הסכימו מיד להעבירו לסלטיקס עבור אד מקאולי וקליף הוגן – שחקנים מצוינים אז אך לא ´אגדות´.

לפני תחילת הליגה הוא ייצג את ארה"ב באולימפיאדת 1956 במלבורן. לבריה"מ היה אז שחקן בגובה 2.30 מ´ ששיחק משחק ראווה באצטדיון רמת גן לכדורגל, בדרך למלבורן. כולם ניבאו שהוא יחסל את ראסל. אז מה היה? ראסל ניבחר ל-MVP של הטורניר האולימפי, מדליית זהב בניצחון 89-55 על בריה"מ במשחק הגמר, כשארה"ב מנצחת את כל קבוצות האולימפיאדה בהפרש ניצחון של 53.5 נק´.

=================================================
שאלת השבוע
=================================================

מי היה (ונחשב עד היום) לעוזר המאמן הרשמי הראשון בנבא (אז לא היה מושג כזה)?

שאלה קשה לידענים הגדולים!

**********

ביל "הווינר" ראסל (חלק ב´)
מאמרים
יכול להיות ויכוח מי השחקן הגדול שהיה אי-פעם. ג´ורדן יהיה השם שרוב האנשים יבחרו. אבל אין ויכוח מי היה המנצח הגדול מכולם: וויליאם פלטון ראסל. הוא ניצח בכל רמה ששיחק, אבל 11 טבעות האליפות שלו הם דבר שלאף שחקן כדורסל אחד אין, ולאף אחד לא יהיה, אפילו אם ישחקו כדורסל עוד מיליון שנה. רק להנרי ריצ´רד מהמונטריאל קנדיינס בהוקי קרח יש מספר טבעות כזה.
=================================================
ראסל – הסופרסטאר השחור הראשון בנבא
=================================================

השחקן הזועף שהפך לרקטור שחקני הנבא בכל הזמנים. לפניו שיחקו כמה שחורים בליגה כגון אירל פלויד, צ´אק קופר, וריי פליקס, אך הם היו סתם עוד שחקנים בנבא. לא שחקנים שגרמו למהפך. לא שחקנים ששינו את כל הקונספציה של משחק קבוצתי. לא שחקנים שהפכו את ההגנה לדבר מקודש. עד ביל ראסל היו קולעים חופשי 120 נקודות למשחק. ראסל שינה הכול.

הוא היה המלך של שני דברים: חסימות וריבאונדים. הוא למעשה הגדיר את השניים והפכם לחשובים כמו קליעת נקודות. ראסל אף פעם לא התעניין בסטטיסטיקה האישית. כל מה שעניין אותו היה משחק קבוצתי וניצחונות. ובזה הוא היה המלך, ונשאר כזה עד היום הזה.

הוא הוביל את הליגה (שהיה לה שחקן בשם וילט צ´מברליין) 4 פעמים בריבאונדים ב-"תקופת הזהב של הסנטרים", כשבאמתחתו 21,620 ריב´ כשפרש. אין הרבה שחקנים שמסיימים קריירה עם יותר קרשים מחיצים (הוא סיים את הקריירה עם 14,522 נק´). מספרים אלה מלמדים על אופיו של השחקן הנפלא הזה.

=================================================
התקופה הראשונה – 1956-1959
=================================================


ראסל סיים את לימודיו באוניברסיטת סן-פרנסיסקו עם תואר ב-CRIMINAL JUSTICE ועם 20.7 נק´ ו-20.3 ריב´ ממוצע בשלוש שנות משחק (אז פרשמנים לא הורשו לשחק עם הוורסיטי).

בדראפט של 1956 רד אורבך רצה דבר אחד: את ביל ראסל. בימים ההם גובה היה חובה סטנדרטית לסנטר, ואבוי, ראסל היה רזה ורק 2.04 מ´ (הוא צמח ל-2.06). לאורבך הייתה כבר אז מכונת נקודות משומנת עם בוב קוזי וביל שרמן, אך הסנטר שלו אד מקאולי היה למעשה פאור-פורוורד די נמוך (2.00 מ´).

רוצ´סטר רויאלס בחרה ראשונה. מאחר והיה לה סנטר צעיר מבטיח בשם מוריס סטוקס, ומאחר ובעל הרויאלס לא היה מוכן לשלם דמי חתימה של 25,000$ שראסל דרש, הם בחרו בשינגו גרין, אחת הפאשלות הגדולות בתולדות הדראפט. שנייה בחרה סיינט לואיס. בעלה בן קמר היה "חולה" על אד מקאולי עוד מימי המכללה שלו, והוא הסכים לעשות טרייד של ראסל עבור מקאולי, וכבונוס הוא רצה גם את הרוקי קליף הייגן (שהפך להיות שחקן מצוין).

הדראפט הזה הביא לסיינט לואיס אליפות ב-1958 (עם בוב פטיט), אבל לסלטיקס הוא הביא דיינסטי! באותו הדראפט שהביא את ראסל לסלטיקס, הם בחרו גם בתום היינסון (שהיה רוקי העונה ב-1956-1957, בעיקר בגלל שראסל החמיץ חצי עונה בגלל האולימפיאדה במלבורן, בחירה שלפי היינסון, ביל ראסל אף פעם לא שכח כי הרגיש שהוא היה רוקי העונה, והיחסים בין השניים אף פעם לא הפכו לטובים) ואת קייסי ג´ונס. ראסל סיים את חצי העונה הראשונה שלו עם 19.6 ריבאונד למשחק (הטוב בליגה) ו-14.7 נק´.

החמישייה של הסלטיקס הייתה בוב קוזי וקייסי ג´ונס מאחור, תום היינסון והחיה ג´ים לושקטוף כשני פאוור פורוורדים וראסל בסנטר. עונת 1956-1957 הייתה עונה של הסלטיקס, עד גמר הפלייאוף. היריבה אז הייתה סיינט לואיס עם בוב פטיט הנפלא. במשחק ה-7 תום היינסון קלע 37 נק´ אך הסלטיקס הצליחו לברוח קדימה. בוב פטיט השווה בשנייה האחרונה, והסלטיקס הוציאו ניצחון בשיניים בהארכה 125-123, לאליפות הראשונה שלהם.

היו שהאשימו את ראסל שהוא לא מסתדר עם היינסון בגלל שהוא היה שחקן לבן שהתחכך רבות איתו במלחמה על הריבאונדים ואפילו האשימו את ראסל בגזענות. מצד שני יחסיו עם בוב קוזי הלבן היו תמיד יחסים למופת כשראסל נותן לקוזי את הכבוד שהגיע לו כוותיק בין השניים.

בעונה הבאה (-1957-1958) ראסל קטף 22.7 למשחק עם 16.6 חיצים וסיים את העונה עם תואר ה-MVP של הליגה. אבל בנבחרת האול-סטאר של המזרח הוא היה רק בחמישייה השנייה. בפלייאוף הסלטיקס שוב פגשה בסיינט לואיס בגמר, אך ראסל נפצע במשחק השלישי והחמיץ את שאר הסדרה. במשחק השישי הקובע בוב פטיט קלע 50 נק´ וסיינט לואיס ניצחה את סידרת הגמר 4-2. ב-1958-1959 הסלטיקס החזירה לעצמה את תואר האליפות כשהם גוברים בגמר על מיניאפוליס לייקרס 4-0.

ב-1959 בא ענק חדש לליגה בשם וילט צ´מברליין שהיה גבוה מראסל ב-7 ס"מ. הם נפגשו לראשונה ב-7 לנובמבר 1959, והמדיה כינתה את המפגש כ-"THE BIG COLLISION” וגם "THE BATTLE OF THE TITANS”. המשחק הראשון הסתיים כמו שהסתיימו רוב המפגשים ביניהם: וילט קולע 38 וראסל 22, אך הסלטיקס מנצחת 115-106. שתי הקבוצות נפגשו בגמר המזרח. וילט קלע 81 נק´ יותר מראסל בששת המשחקים, אך הסלטיקס ניצחה 4-2. הגמר שוב נגד סיינט לואיס. הפעם ראסל קטף 40 ריב´ במשחק השני, ו-35 ריב´ עם 22 נקודות במשחק השביעי והאחרון שהסלטיקס ניצחה.

בעונת 1960-1961 ראסל קלע 16.9 למשחק ו-23.9 ריב´, והם ניצחו את סירקיוז 4-1 בגמר המזרח, ושוב את סיינט לואיס העייפה 4-1 אחרי שניצחה את המערב 4-3 בקרב אדיר נגד הלייקרס. בעונה הבאה, 1961-1962, ראסל קבע את הממוצע העונתי הגבוה בקריירה שלו – 18.9 (עם 23.6 ריב´), אך כשאתה משווה את המספרים הללו לסטטיסטיקות שצ´מברליין החל ליצור – 100 נק´ במשחק אחד, 50.4 נק´ ממוצע לעונה, הרי שמספריו ראסל מתגמדים לעומת אלה של וילט.

בגמר המזרח זה היה הסלטיקס נגד פילדלפיה ווריורס. היה זה קרב עקוב מדם בין שחקן ההגנה הגדול ביותר שאי פעם קם, לבין שחקן ההתקפה הגדול ביותר בהיסטוריה. בששת המשחקים הראשונים המצב היה 3-3. גם המשחק השביעי היה שקול עד שסם ג´ונס קלע ג´אמפ מהצד עם שני טיקים לשעון, והסלטיקס שוב עולה לגמר הנבא. הפעם נגד הלייקרס שהתחזקה מאד עם ג´רי ווסט, אלג´ין ביילור, רוד האנדלי, ופרנק סלבי. שוב, שוויון 3. במשחק ה-7 לאליפות. שוויון.

שתי שניות לסוף, הכדור בידי הלייקרס. האנדלי עושה FAKE של זריקה, מוסר במקום לסלבי הקלעי הנפלא, והוא החטיא זריקה חופשית מ-3 מטרים כשהכדור כאילו נכנס לטבעת, ואז יצא. אלג´ין ביילור היה הגבוה היחיד של הלייקרס שראסל שמר, והוא גרם לביילור להחמיץ ולהחמיץ. הסלטיקס ניצחה בהארכה 110-107 כשראסל לוקח 40 ריב´ עם 30 נק´ במשחק האחרון.

ב-1962-1963 הסלטיקס איבדה את הפוינט גארד הנפלא שלה בוב קוזי, השחקן שידע בדיוק כיצד ומתי לפתם את ראסל בכדורים. אבל הם מצאו בדראפט עילוי אחר – שעד אז חשבו שהוא יותר שחקן פוטבול מכדורסל, אך הקליבלנד בראונס מה-NFL חתכו אותי, והוא החליט להיכנס לדראפט הכדורסל – בשם ג´ון הבליצ´ק. ראסל זכה ב-MVP הרביעי הרצוף שלו כשהסלטיקס מנצחת שוב את הלייקרס בגמר הנבא, הפעם בששה משחקים.

בעונת 1963-1964 ראסל הופך מלך הריבאונדים של הנבא (24.7 ריב´ למשחק) בפעם הראשונה מאז הגיע וילט לליגה. הסלטיקס שוב הגיעו לגמר הנבא אחרי שניצחו את סינסינטי רויאלס 4-1, ויריבתה הייתה הסאן פרנסיסקו ווריורס, שמצאה עיר חדשה במערב, וצ´מברליין עדיין בשורותיה. הסלטיקס מנצחת בגמר 4-1, וזהו נצחונו השישי הרצוף של ראסל באליפויות הנבא, וה-7 מ-8. עם ג´ון הבליצ´ק, הסלטיקס של עונה זאת נחשבים עדיין לקבוצת ההגנה הטובה בהיסטוריה.

ביל ראסל, האיש שהגדיר את המושג ווינריות

בעונת 1964-1965 ראסל קטף 24.1 ריב´ למשחק עם 14.1 נק´, ותואר ה-MVP החמישי הרצוף. גמר המזרח היה נגד פילדלפיה 76´ שהביאה חזרה את צ´מברליין ל-´עיר אחוות האחים´. במשחק ה-3 של הפלייאוף, ראסל צמצם את וילט לשני סלים בלבד בשלושת הרבעים הראשונים. במשחק ה-4 היו לראסל 28 ריב´, 10 חסימות, 7 אסיסטים, ו-6 גניבות כדור! במשחק ה-7 ראסל איבד כדור חשוב ביותר כשנשארו 5 טיקים בשעון, והסלטיקס מובילה 110-109. האל גריר מוציא כדור מהצד, והבליצ´ק חוטף אותו, כשהצרחה המפורסמת שדר-העל ג´וני מוסט "הבליצ´ק סטול דה בול!!!הבליצ´ק סטול דה בול!!!" עדיין נשמעת באוזני כשבגמר הסלטיקס חיסלו את הלייקרס 4-1.

בעונת 1965-1966 הסלטיקס זכו באליפות השמינית הרצופה שלהם, כשלי זאת הפעם הרביעית לראות אותם לפחות במשחק פלייאוף אחד. הפעם הם שברו את צ´מברליין וה-76´ בחמישה משחקים, אבל הפעם הלייקרס הכריחה אותם ללכת עד המשחק השביעי לאליפות, אותו ניצחה הסלטיקס שוב. (ראסל סיים את העונה עם12.9 נק´ ו-22.8 ריב´)


=================================================
המאמן השחור הראשון בהיסטוריה של הנבא
=================================================

עונת 1966-1967. רד אורבך, השועל היהודי הזקן החליט לפרוש מאימון הסלטיקס (ולהפוך לנשיא הקבוצה). בחירתו הראשונה לאמן היה פרנק רמזי אך זה היה עסוק מדי בהרצת בתי הזקנים שלו. בחירתו השנייה – בוב קוזי – סרב באומרו שהוא לא יכול לאמן את חברי קבוצתו לשעבר. תום היינסון, בחירתו השלישית, סרב באומרו שהוא לא יוכל להסתדר כמאמן עם ראסל, אבל היה זה היינסון שהציע לתת את הג´וב לראסל שיהפוך מאמן.שחקן. ראסל אמר "YES”. בכך הפך למאמן השחור הראשון בתולדות הליגה.

כשהוא הסכים לקבל את הג´וב הוא אמר לעיתונאים: "לא קבלתי את הג´וב בגלל שאני NEGRO. קבלתי אותו כי רד ידע שאוכל לעשות זאת!". אולי הוא יכול היה לעשות זאת, אך ב-1967 הפילדלפיה 76´ – יש המאמינים שהייתה זאת הקבוצה הגדולה בהיסטוריה (הקבוצה שברה את שיא ניצחונות הליגה לעונה – 68) – קטעה את רצף 8 הניצחונות של הסלטיקס, כשניצחה די בקלות 4-1. במשחק האחרון פילדלפיה הפכה את קבוצת ההגנה שנחשבה לטובה ביותר בליגה לקבוצה עם הגנת נייר כשקלעה 140 נקודות במשחק "ההעלבה" הגדולה ביותר של הסלטיקס עד היום.

בעונת 1967-1968, בגיל 34, מספרי הריבאונדים ירד ל-16.8 (עדיין השלישי בטיבו בליגה) ומספר נקודותיו ירד ל-12.5. הפילדלפיה 76´ הייתה טובה מהסלטיקס משך כל העונה, אך בגמר המזרח הסלטיקס ניצחה את אחד המשחקים הידועים ביותר 100-96 כשג´ון הבליצ´ק משחק את אחד ממשחקיו, והסיקסרס ביום אפל של אחוזי קליעה. בסדרת הגמר גברה הסלטיקס על הלייקרס 4-2 ובסיום הסדרה אמר ג´רי ווסט ש-"אפילו בגיל 34 ראסל הוא עדיין השחקן הטוב בליגה!"

בעונת 1968-1969 ראסל הגיע לנקודת שבירה. רצח בוב קנדי, מלחמת וייטנאם, וגרושיו מאשתו רוז הוא אמר: "ארה"ב היא מדינה מושחתת. מדוע אנחנו הורגים וייטקונגים ללא דין וחשבון? ואנחנו משחקים משחק ילדים של כדורסל כשכל זה קורה לנגד עינינו. הוא העלה 6 ק"ג, נראה מדופרס וכועס. הסלטיקס סיימה את העונה עם 48 ניצחונות ו-34 הפסדים, הרקורד הגרוע ביותר שלהם מאז עונת 1955 .

הם עדיין ניצחו את אליפות המזרח, אך עכשיו עליהם לשחק נגד הלייקרס בגמר, שאליה הצטרף אחד בשם וילט צ´מברליין. ג´רי ווסט קלע 53 נק´ במשחק הראשון ו-43 במשחק השני, אך הסלטיקס בכוחות אחרונים השוו את הסדרה ל-3-3. משחק שביעי ואחרון. בעל הלייקרס ג´ק קנט קוק נתן לסלטיקס מוטיבציה כשהוא אמר לעיתונאים שהסלטיקס מוזמנת לתהלוכת הניצחון של הלייקרס. הסלטיקס הובילה ב-14 נק´ אך ג´רי ווסט קלע וקלע, כשהלייקרס משחקת ללא צ´מברליין שחימם את הספסל, ומאמן הלייקרס ברדה קולף לא מכניסו למשחק.

הסלטיקס ניצחה 108-106 כשלראסל זאת אליפות מס´ 11 ב-13 שנים. ברדה קולף הסביר אחרי המשחק שהוא לא הכניס את צ´מברליין כי רצה להישאר עם החמישייה שצמצמה את הפרש הסלטיקס עד לשוויון. בלוס אנג´לס מאשימים את המאמן ברדה קולף בהפסד הסדרה עד היום הזה. היה זה אחד ההפסדים המרגיזים ביותר של הלייקרס, הפסד שפגע בהם פסיכולוגית שנים רבות. אגב, ג´רי ווסט קלע 42 נק´ וניבחר לשחקן המצטיין של סידרת הגמר, והייתה זאת הפעם הראשונה והאחרונה ששחקן של הקבוצה המפסידה זוכה בתואר אם. וי..פי. של סידרת הגמר.


=================================================
האדם הזועף
=================================================

שלושה ימים אח"כ העיר בוסטון עשתה את ה-"טיקר-טייפ פרייד", התהלוכה מפורסמת שכל עיר עושה לקבוצה האלופה שלה בכל אחד מ-4 הספורטאים המפורסמים של ארה"ב – בייסבול, פוטבול, כדורסל, והוקי-קרח, אבל ראסל לא היה בתהלוכה. הוא ניתק כל קשר עם הסלטיקס. הדבר בא ללא כל התראה, וראסל אף פעם לא נידב סיבה להיעלמותו. המופתע מכולם היה רד אורבך שתמיד היה האדם שדאג לסופרסטאר על הפארקט ומחוצה לו. היו אפילו שאמרו שלראסל הייתה התקפת עצבים, דבר שהתברר כלא נכון. הוא תמיד סבל ממין רגש נחיתות משום מה, והדבר הקטן ביותר יכול היה לגרום לתגובה מאסיבית ממנו.

זה דבר שאף פעם לא הבנתי עם ראסל: באחד-על-אחד בחדר ההלבשה יש לו חיוך מכאן ועד הודעה חדשה. הוא נראה משועשע וחביב. אך כלפי חוץ, ובציבור, הוא היה כמעט עד הסוף האדם הזועף, הממורמר, הכועס. שנים אח"כ קרים ג´אבר התנהג באופן דומה כאילו כל העולם עשה יד אחת נגדו. ללא ראסל, אורבך בחר בדראפט את ג´ו-ג´ו ווייט, שחקן נהדר אבל לא הסנטר שהסלטיקס חייבת הייתה לרכוש. הם סיימו את העונה 34-43 כש-34 הניצחונות היה המספר הנמוך ביותר מאז 1950, וגם כישלונם לעשות את הפלייאוף היה הראשון בעשרים שנה.

בבוסטון הרגישו שראסל בגד בהם כשללא אזהרה השאירם ללא מאמן וללא סנטר. השנאה אליו התעצמה כשכמה שבועות אח"כ הוא מכר את סיפור פרישתו (שאף אחד לא הבין עד אז) לספורטס אילוסטרייטד עבור 10,000 דולרים. הוא הואשם שמכר את עתיד הסלטיקס עבור משכורת שהייתה משכורתו החודשית! אפילו אחרי המאמר בספורטס אילוסטרייטד קשה היה להבין מדוע, בעצם, פרש בכעס ובזעף, מבלי שלכאורה עשה לו איש רע. בבוסטון הוא היה גיבור. אבל משום מה הרגיש כאילו העיר לא נותנת לו מספיק כבוד.

=================================================
הגופייה מס´ 6 מועלית לתקרת האולם ללא נוכחות החתן
=================================================

ב-1972 הסלטיקס העלו את גופייתו לתקרה לזיכרון עולמים וב-1975 הוא ניבחר להיכל התהילה. הוא החליט לא להופיע לשני המאורעות הללו הנחשבים לחשובים ביותר בהיסטוריה של כל שחקן. השחקן הטוב ביותר בתולדות "עיר התה" מחק אותה מחייו. עד היום אנשים לא מבינים מה בדיוק קרה לו ומה מקור החלטתו לנתק את העיר מחייו.

הוא לא פרש לחלוטין. הוא החליט להמשיך לאמן, והיה המאמן של סיאטל מ-1973 עד 1977 ושל הסקרמנטו קינגס מ-1987 ל-1988. הצלחותיו כמאמן היו פחות מבינוניות. הוא חיפש דרך לעשות – מסיאטל ואח"כ סקרמנטו (שם סיים עם 17 ניצחונות ו-41 הפסדים לפני שפרש) , בוסטון סלטיקס חדשות. הוא אמנם הוביל את הסוניקס לפלייאוף בפעם הראשונה בהיסטוריה שלהם, אך הם היו צריכים לחכות עד שלני וילקינס הגיע שנתיים אחרי ראסל כדי לזכות באליפות.

צרותיו של ראסל לא הסתיימו. הוא היה שחור מיליטנטי שהאמין שבאפריקה הוא יצליח לפתח עסקיו כי "בארה"ב לא אוהבים" את הצלחתו. הוא השקיע הון במפעל גומי בגאנה שם הוא גם קיווה לחיות את שארית ימיו, והמפעל פשט את הרגל והוא הפסיד את כל כספו. אח"כ פתח מסעדה "סלייטס" שגם היא קרסה והוא נשאר חייב לממשלה 90,000 דולר. כשלא שילם, מס ההכנסה לקח את ביתו המפואר.

הוא הפך צמחוני, מעט תימהוני, ועבר לגור בבדידות על האי מרסר שליד סיאטל. אבל שם הוא כתב את שני ספריו, "חוקי ראסל" ו-"רוח שנייה" שהפכו רבי-מכר. הוא גם הפך לאנליסט טלוויזיה מצליח, וכעסו נגד העולם הלך והתרכך. אני זוכר אותו במשחקי האול-סטאר של שנות ה-90 כשהוא לא מפסיק לחייך, להתבדח, ונראה כאילו נולד ראסל חדש. אחד הדברים הנפלאים שקרו לו הייתה העובדה שה-אן.סי.אי.איי בחרה בו כאחד מ"חמשת האנשים החשובים ביותר בתולדות הכדורסל" יחד עם ד"ר נייסמית´, דין סמית´, ג´ון וודן, ואוסקאר רוברטסון. כשהוא קיבל דוקטורט כבוד מאוניברסיטת הרווארד ראית לפי ארשת פניו שהבנאדם סוף-סוף נרגע. איש לא ידע בדיוק מה רדף אותו והוא אף פעם לא הסכים לדבר על כך, אך בשנים האחרונות הוא הפך לאדם פופולארי בכל אירועי הנבא, מראיין מצוין, "איש שלום" (ניסה ללא הצלחה לפתור את הריב הגדול בין קובי בריאנט ושקיל או´ניל), ופרצוף שהחיוך לא מש מפניו!

=================================================
סוף טוב, הכול טוב
=================================================

הוא החליט לעשות שלום עם המדיה, שלדעתו תמיד הייתה נגדו בגלל גזעו, הוא החליט לחזור לבוסטון ולעשות שלום עם העיר ותושביה. כשהבוסטון גארדן הישן נהרס ובמקומו ניבנה האולם המפואר "פליט סנטר", כל הגופיות שהועלו לתקרה וכל דגלי האליפות הועברו לשם. ביל ראסל נתן הסכמתו להעלות את גופייתו מס´ 6 בחזרה לתקרת האולם, אבל הפעם בנוכחותו. כל כוכבי העבר הרחוק כבוב קוזי, ג´ון הבליצ´ק, וטום היינסון, היו שם. כוכבי הדור הבא אחריהם בראשות לארי בירד היו שם. היו שם גם קרים עבדול ג´אבר, מג´יק, וכל המי ומה בכדורסל. כולם באו לחלוק כבוד לאדם שהיה זועף וממורמר משך כל הקריירה שלו, ולפתע הפך עורו, והפך לאדם נוח, חבר של המדיה, ורקטור של כל שחקני ההווה. הוא הפך להיות האדם המכובד והמוערך ביותר מכל אחד אחר בנבא!

ראסל סיים קריירה עם 21,620 ריב´ (22.5 למשחק) ו-15.1 נק´ ממוצע. הוא זכה בתואר "השחקן המצטיין" 5 פעמים (שני יחד עם מייקל ג´ורדן לשש של קרים). אבל סטטיסטיקה אחת לא תישבר לעולם: הוא שיחק ב-11 משחקים מס´ 7 לניצחון בסדרה 4 מ-7. כמה הרקורד שלו במשחקים אלה? 11-0. זה, לגבי, מלמד מי היה ראסל יותר מכל סטטיסטיקה אחרת. יש לו עוד מספר חשוב: כשוילט צ´מברליין הוחתם על 100,000 דולר וכך הפך לשחקן עם החוזה העשיר בהיסטוריה, ראסל ניגש לאורבך וביקש 100,001. רד אורבך חתם על המקום.

מנחם לס

מנהל הופס. הזקן והוותיק מכולם בצוות. מנסה לכתוב יומית - כל זמן שאוכל!
Subscribe
Notify of
66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
יו"ר איגוד רפי ההבנה העולמי

הנה מישהו אוברייטד יותר ממג'יק. עם 14 נק למשחק לא הולכים לראשמור.
לקח 8 אליפויות בליגה של 8 קבוצות בסופר טים בלי שום תחרות. ווילט בתקופה שלו היה שם 50. רפי ההבנה שמדרגים מדרגים אותו גבוה כאילו ראו אותו משחק בכלל, פשוט מסתכלים על מספר האליפויות שלו וזהו שמים אותו בראשמור. היה לו ממוצע כפול משל רוברט הורי 🙂 (הורי חצי ראשמור)
ג'ורג' מייקן קלע 23 נק למשחק שינה את המשחק והחוקים ואני לא רואה אותו בשום מקום ברשימת הגדולים אה ויש למייקן גם 7 אליפויות

Jonathan
16/02/2022 9:23:05

לראסל יש סה"כ 11 אליפויות.
מייקן אכן אנדרייטד. זה לא קשור להאם ראסל אוברייטד או לא.

etayle
etayle
16/02/2022 14:57:20

ואתה מדרג אותו, כי היית איתו באותה קבוצה..
ביל היה הדבר הכי חשוב, ווינר. במיוחד בספורט אמריקאי. והסלטיקס סביבו לא היו סופר טימס.

tt
tt
16/02/2022 15:19:19

שמעון עוד שניה יש לי קרע בצולבת של הסבלנות, LOL

MacLeod 1
MacLeod 1
16/02/2022 8:56:41

הרב עובדיה של הנ.ב.א 😀 פרייסלס

dvir
dvir
16/02/2022 9:02:00

לדעתי השחקן הכי אוברייטד בהיסטוריה . כנראה שהסלטיקס היו פשוט קבוצה מעולה. קוזי היה mvp הייסון היה רוקי העונה בעונה שגם ראסל נכנס לליגה ונתן במשחק 7 בעונה הראשונה שלו בליגה את ההופעה הכי גדולה במעמד . סם ג'ונס הציל אותם כמה וכמה פעמים כולל 47 נקודות במשחק 7 ב1962 . ג'ון הבליציק הוביל את הסלטיקס לאליפות בלי ראסל ב1974 ולקח mvp של הגמר . בקיצור כנראה שפשוט חוץ מווילט כל הגרי ווסט אנגלין ביילור וכדומה היו פחות טובים משמעותית משאר שחקני הסגל של הסלטיקס שעד היום לא מקבלים הערכה ראויה

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 19:33:50
Reply to  dvir

אוסקאר, וסט וביילור היו גם הם שחקנים באותה היסטוריים אך היו להם קבוצות טובות פחות מהסלטיקס במידה משמעותית. אוסקאר זכה באליפות אחרי עידן ראסל וכשהיה לצדו את כארים וגם כארים לא זכה בתואר ללא כוכב על נוסף ושחקנים מעולים נוספים. וסט גם הוא זכה באליפות אחרי עידן ראסל וכשלצדו וילט וגודריץ' (והיירסטון). ביילור פרש לאחר שישה מש' באותה עונה שבה וסט זכה באליפות עם הלייקרס.
הסלטיקס לרוב היו טובים מדי ורק פעמים לא היו פייבוריטיים ב-67' שבה הפסידו בגמר המזרח לפילי של וילט וגריר וקאנינגהאם וצ'אט ווקר וב-69' שבה ניצחו את הלייקרס. ב-58' ראסל נפצע בגמר והסלטיקס הפסידו את האליפות.

אבי טרכטמן
16/02/2022 9:20:17

ראיתי אותו רק ספורדית ביוטיוב (כמו כל אחד כאן שהוא לא מל)
אבל התחושה שלי היא שהוא היה בן וואלאס, רק פחות ערס. שזה לא רע, אבל זה בטח לא ווילט.

אבי טרכטמן
16/02/2022 9:22:44

שלא לדבר על זה שגם ברמה הסטטיסטית הבעיה הגדולה שלו היא לא מס׳ הנקודות, אלא העובדה שלמרות שהוא היה איש גדול שלא הרבה לזרוק לסל וכשהוא זרק זה היה מתחת לסל, הוא עדיין קלע רק ב 44% בקריירה. זה אומר המון לדעתי.

יו"ר איגוד רפי ההבנה העולמי

דריימונד של שנות ה60? 🙂

Jonathan
16/02/2022 9:50:15

תראה מה היה אחוז הקליעה הממוצע בליגה באותן השנים. חושב שהוא היה מעליו.
היו רצים וזורקים לסל. ככה סנטרים גם היו משיגים מספרים מטורללים של ריבאונדים.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 19:34:52
Reply to  Jonathan

השאלה מה היה הממוצע לשחקני ציר?

Jonathan
16/02/2022 21:49:40

לא יודע איפה למצוא ממוצע לעמדה.
מייקן ששיחק לפניו סיים את הקריירה עם 40%. בוב פטיט, פעמיים מלך הסלים – עם 43.6%.
וילט וג'רי לוקאס כבר קלעו באחוזים הרבה יותר גבוהים.

עידו גילרי
16/02/2022 21:54:19
Reply to  Jonathan

בדקתי את זה בזמנו. הוא באחוזים ממוצעים לסנטר בתקופה.

Jonathan
16/02/2022 22:09:55
Reply to  Jonathan

די צפוי.
וזה לסנטר שהצטיין יותר בהגנה.
בכל מקרה, יום אחד נמצא נתוני שחקנים שלא בדקת.

Jonathan
16/02/2022 9:49:14

יש תמיד את כל הדיונים האלה על מה נחשב יותר ואיזו סטטיסטיקה צריך לספור וכן הלאה.
מבחינת הליגה – הוא היה הכוכב של הסלטיקס באותה תקופה. עם חמישה תארי MVP. והוא זכה ב-11 אליפויות שזה מה שחשוב. לא מלך הסלים? ג'רי ווסט ווילט יכלו לספר את התירוצים שלהם לכל מי שהיה אכפת לו. לא חושב שהיו או יש הרבה כאלה.
מתחרה לגיטימי על תואר הGOAT.
ואם כבר השחקן הכי אנדרייטד, אז זה מישהו ששיחק לצידו: בוב קוזי.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:12:10
Reply to  Jonathan

קוזי היה קוסם ואשף המסירה לא פחות ממג'יק ועלצכך כונה "הודיני של המגרש".

Jonathan
16/02/2022 18:16:05

קוזי גם זכה בMVP, היה 10 פעמים בחמישיית העונה ולקח 6 אליפויות עם ראסל. מלך האסיסטים 8 פעמים. בדירוגים של הרכזים הגדולים הוא לא נכנס לטופ 10. מעולם לא הבנתי למה. אייזיה תומאס וג'ייסון קיד ממש לא מתקרבים אליו בהישגים.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 19:35:20
Reply to  Jonathan

אני שם אותו שלישי.

Jonathan
16/02/2022 20:49:18

גם אני.
1. מג'יק
2. סטף
3. קוזי
4. לא יודע. תלוי במצב הרוח. לפעמים אני חושב שסטוקטון בגלל כל האסיסטים והחטיפות, צד שני – יש כאלה עם אליפות וזה נותן להם חתיכת קייס רציני.

יהלי אולמר
16/02/2022 10:04:47

הסלטיקס של הזמן הזה הייתה המעצמה ההגנתית הראשונה בתולדות הליגה, וראסל היה המרכז שלה. עד היום היא סטטיסטית אחת מקבוצות ההגנה הכי טובות בהיסטוריה. ראסל לא הגואט, אבל מתמודד לגיטימי לטופ 5 היסטורי

אהרון שדה
16/02/2022 10:46:21

מנחם תודה רבה
לאחרונה מקוצר זמן אני ממעט להגיב (למעט דיומא)
אבל דע לך שאני קורא אותך גם אם באיחור ולעיתים מגיב באיחור ניכר
את המאמר של לארי בירד אגב הדפסתי וקראתי בנחת בערב שבת לצד לימוד תורה
היה תענוג צרוף תודתי הכנה על כך
אשר לראסל אז לפני שאדבר עליו אני שולח תגובה שהספקתי להגיב רק היום על מס' 6 הלא הוא צ'מברלין
(מקווה שעל ראסל אכתוב בנפרד מאוחר יותר )
אני מעתיק

מנחם קודם כל תודה רבה על מאמר משובח מאד ( עוד מאמר משובח מאד)
אני קורא באיחור רב ומגיב אך מן הסתם זה פחות אפקטיבי
אני מסכים עם אור לפני שכתב שהוא הדמות הכי קשה לדירוג
יש אנומליה לא קטנה בין הישגיו האישיים לתקופתיים ומדובר גם בתקופה לגמרי אחרת כנראה שלא בת השוואה
בהחלט השחקן שהכי הייתי רוצה לראות
מנחם מבין השורות רמזת על כך ואני אקח את זה עוד צעד.
היום יש הכרה ויש תוכניות ספורט שמדברות על המנטליות בספורט ולא רק המנטליות גם החרדות בספורט
קווין לאב דיבר על כך
לאחרונה שמעתי את גיא גודס שהוא מהמחוספסים מכולם שאומר שלדעתו אין שחקן שלא חווה זאת
( ההקאות של מסי למשל הוא היעדרות של רונאלדו השמן מהמחצית הראשונה בגמר מונדיאל 98 )
וכאן אני מתקשר לצמברלין
שחקן עם סט בלתי נתפסות בנקודות ודקות משחק שפתאום לא משחק משחק 7 או לא מקבל זריקה רבע שעה
זה לא כעס של מאמן זו לא כנראה פציעה
ולכן יש לחפש זאת יותר בכיוון המנטלי /חרדתי

כמובן שגם ההשוואה לראסל בעיתיית
שכן צמברלין אוכל אותו בלי מלח כמעט בכל סט אישית אך ראסל ניצח תמיד קבוצתית ….וגם הייתה לו קבוצה הרבה יותר טובה ….
שוב תודה מנחם .

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:47:51

העובדה שראסל זכה בחמש MVP של העונה לעומת 4 לווילט.
אמנם אני מדרג את ווילט כצער הטוב ביותר וראסל שני, אך ראסל היה בעל חכמת משחק גדולה לא פחות משל ווילט והיה מנהיג יותר גדול מווילט ווינר ומתעלה במשחקים החשובים וברגעים המכריעים יותר מווילט וההשפעה שלו על הקבוצה הייתה לא פחות גדולה.
בנתונים התקפיים וילט אוכל את ראסל בלי מלח אך בכל השאר ראסל ברמה דומה כשהיה ריבאונדר ומוסר לא פחות טוב ושניהם המוזרים הטובים ביותר בין שחקני הציר עד היום.

שחר אלוני
16/02/2022 12:13:37

תודה מנחם!
הוא היחיד שבנו סביבו שושלת של אליפויות (11) שהחזיקה בלי סוף. מנהיג של אליפות כמעט כל עונה. כמובן עם סגלים שונים. 10 מתוך 10 במשחקי 7.
לדעתי מועמד בכיר להיות הגואט

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 13:41:18

היה אמור להיות 12 אליפויות שמהן 10 ברציפות מהאליפות הראשונה אך בגמר 58' ראסל נפצע והסלטיקס הפסידו את האליפות ואח"ח זכות ב-8 רצוף ואחרי 67' זכו בעוד שתיים בסיום העידן והשושלת.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:05:35

*ואחרי כן זכו ב-8 רצוף

שחר אלוני
16/02/2022 15:53:16

יפה!

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:10:32

סם ג'ונס גם כן היה מהמצטיינים במשחקים אלו כשהוביל את ההתקפה עם ממוצע של 27 נק' למשחק כשבאחד מהם קלע 47.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 13:38:17

השיא בכל משחקי הפלייאוף שבו שיחק הוא 24.9 ולא 29.5.
הוא מחזיק גם בשיא לפלייאוף מסוים כשבפלייאוף 61' קלט בממוצע 29.9 כ"ח למשחק (299 בעשרה מש' אז הספיק ניצחון בשתי סדרות כדי לזכות באליפות).

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:06:14

בסדרה הראשונה קלט 31 כ"ח למשחק

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 14:07:44

זה שיא לסדרה. שתיהן היו בנות חמישה מש'.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 13:42:34

למרות המגבלה ההתקפית זכה בתואר ה-MVP חמש פעמים, אחד יותר מווילט שהצטיין בשני צדי המגרש.

עידו גילרי
16/02/2022 14:51:49

שבגדול זה אומר בעיקר שהשחקנים העריכו אותו יותר מאת ווילט.

etayle
etayle
16/02/2022 14:55:58

תודה רבה.
הוא מזכיר לי את די סטפנו בכדורגל, דינוזאורים שמעטים זוכרים, שהיו הבסיס לשני מועדוני ענק

בנוגע לזה שהסלטיק היו קבוצה נהדרת, ראיתי אתמול מישהו ברדיט שהביא נתונים על אותה קבוצה בלי ביל, נתונים רעים מאוד. שיקגו למשל (למרות שהמדגם היה הרבה יותר גדול), הגיעה להישגים משמעותיים בלי מייקל, ואף אחד לא פוסל אותו על זה. ווינר עצום, פלה של הNBA.

ואנקדוטה יהודית שראיתי פעם, זה שרד היה קורא לו שוורץ(או שוורצה, לא בקיא באידיש), שזה אהההם שחור.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:27:39
Reply to  etayle

אל ההישגים המשמעותיים בחיי מייקל לא קרובים ולא ברי השוואה להישגים עם מייקל.

PhillySpecial
16/02/2022 15:55:37

אני חושב שביל ראסל הרוויח את הכבוד והתארים בעיקר כי היה לו קליר פאת לסל כל הקריירה

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 20:29:16
Reply to  PhillySpecial

מנחם כבר כתב על כך שהיו אז גבוהים נהדרים בכמות מכובדת מאוד.

etayef
etayef
16/02/2022 16:27:32

אז לברון קארים וג'ורדן?
3 שחקנים אוברייטד שקיבלו קליר פאת' כל הקריירה.
איפה ווסטברוק?
איפה טריי יאנג?
איפה ביל ליימביר?
הכל התאגיד

אור
אור
16/02/2022 16:42:10
Reply to  etayef

מעניין אם ישימו את קארים שני, לא מאמין

יו"ר איגוד רפי ההבנה העולמי
Reply to  אור

מה פתאום השיקצה שני

יו"ר איגוד רפי ההבנה העולמי
Reply to  etayef

ברור שזה תאגיד כתבי החצר שלו

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 21:16:55
Reply to  etayef

איך הם אוברייטד?! מייקל התמודד עם הגנות מעולות ואין אחד שעשה לו הנחות הנחות אך ביכולתו האדירה הוא התגבר על כולם. הוא היה גאון כדורסל ברמה גבוהה ביותר והיסטורי בשני צדי המגרש. ווינר ותחרותי יותר גדולמעולם ומנהיג שעושה את הצוות שסביבו לטוב יותר לא פחות מבירד ומג'יק, ריבאונדר ומוסר וחוטף וחוסם מעולה (בכ"ח וחס' זה יחסית לגובה ולעמדה).
גם הוא שחקן היסטורי ומהמגוונים ביותר והיחיד עד כה להשיג ט"ד בגמר והיחיד להוביל את שחקני שתי הקבוצות בגמר בכל חמשת הנתונים העיקריים. זכה 4 פעמים המצטיין של העונה ושל הגמר ו-12 פעמים בחמישיית העונה הראשונה.
כארים היה מגדולי שחקני הציר עם קליעה בלתי ניתנת ליצירה וכן חכמת משחק גבוהה וריבאונד וחוסם נהדר ומוסר משובח ומגדולי הווינרים. לא סתם זכה 6 פעמים בתואר המצטיין של העונה כשהאחרון בגיל 33 וזכה פעמיים בגמר כשהאחרון בגיל 37.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:29:03

*וינר ותחרותי יותר גדול מכולם

Berch
16/02/2022 17:18:59

תודה מנחם
זה המאמר הכי מקיף שקראתי עליו
🙏🙏

The Pro
The Pro
16/02/2022 18:01:35

מאמר מצויין.
בדומה ללברון וג'ורדן מדובר בשחקן הגדול בדורו.
ככל שחוזרים אחורה הסיפור בד"כ יותר מעניין וגם הגזענות יותר חזקה.

זה לא באמת בר השוואה להיום מבחינת השוואות של כדורסל ומספרים סטטיסטיים.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:05:02
Reply to  The Pro

לא בטוח וילט יכול להיות הגדול בדורו. כך אני סבור למרות שאני אוהד סלטיקס וראסל היה וינר ומנהיג גדול יותר. אך וילט הוכיח שהוא יודע לנצח כשהוביל את פילי והלייקרס לשתי אליפויות מהגדולות ביותר (גם האליפות השנייה של פילי מהגדולות ביותר) והיה חכם ומגן ברמה דומה לראסל ומוסר נהדר לא פחות אם לא יותר והרבה יותר טוב בהתקפה.

thetroll
thetroll
16/02/2022 18:42:19

מנחם תודה קראתי בהנאה.
הוא בהחלט נראה טיפוס די אתלטי יש רבים כמוהו בליגה היום.
ב 1957 באליפות הראשונה שלו שיחקו איתו השחקנים העיקריים הבאים (הגובה לקוח מתוך ויקיפדיה):
פורוורדים:
טום היינסון 2.01
ג'ים לוסקוטוף 1.96
פרנק רמזי 1.91
גארדים
ביל שרמן 1.85
בוב קוזי 1.85
שחקנים בגבהים שהיה פלא אם היו נבחרים בדראפט של היום. מעניין כמה שחקנים בליגה היו אז לבנים וכמה שחורים.
אין פלא שכשרואים אותו משחק הוא נראה ענק בין גמדים עם 2.08 שלו ואין פלא שנתוני הריבאונד שלו ושל צ'מברלין נראים מפלצתיים.
אני גם חושב שעל רקע אוירת הגזענות ששלטה בארהב בשנות ה 80 והעובדה שבוסטון בסופו של דבר היתה עיר שנחשבה ללבנה חלק מהאליפויות שלה נרכשו בכסף.
אני לא מאמין שהכל היה כשר אז.
לדעתי על סמך קטעי הוידאו המעטים שראיתי הוא היה היום שחקן רגיל בליגה. קלי אוברה כזה. אולי כוכב.
מייקל ג'ורדן היה עושה ממנו טיארה.
אולי אני טועה. לדעתי לא.

thetroll
thetroll
16/02/2022 18:43:14
Reply to  thetroll

בשנות ה 80 = בשנות ה 50 וה 60.

thetroll
thetroll
16/02/2022 18:50:43
Reply to  thetroll

https://youtu.be/ony_ocSPtBo
הוא פשוט נראה ענק לכן הלכתי להתסכל על הגובה של השחקנים ששיחקו איתו

yehuda
yehuda
16/02/2022 23:02:06
Reply to  thetroll

הפרשי הגובה בין אז להיום הרבה פחות ממה שאתה חושב:
https://www.thehoopsgeek.com/average-nba-height/

thetroll
thetroll
17/02/2022 2:34:58
Reply to  yehuda

יהודה תודה על הלינק אבל שלחת אותי למאמר שאומר בדיוק את שטענתי. ב 1952 שחקן ה nba הממוצע היה נמוך ב 3 אינץ פחות מאשר היום . כתוב שהיום הגובה הממוצע הוא 1.98 אז זה אומר שהגובה הממוצע היה 1.9 אז תשים ענק כמו ווילט צמברלין 2.16 או כמו ראסל 2.08 בתוך הדבר הזה תקבל את מה שאמרתי.

thetroll
thetroll
16/02/2022 18:53:53
Reply to  thetroll

https://youtu.be/asJt-3dpd90
במהלך מספר 4 רואים את האתלטיות שלו. בהחלט אתלט טוב אבל לדעתי יש הרבה כאלה בליגה של היום.

yehuda
yehuda
16/02/2022 22:58:58
Reply to  thetroll

https://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Russell#Track_and_field
אין היום הרבה שמגיעים לליגה כך.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:13:55
Reply to  thetroll

מאז נבחרו רכזים בגובה 1.90-1.80 מ'. וכן נבחרו מאז שלושה שחקנים בגובה 1.68-1.59 מ' ואחד בגובה 1.75 כשני היותר גבוהים מביניהם (ספאד ווב ונייט רובינסון היותר גבוה) זכו בתחרות ההטבעות כשלווב ניתור אנכי של 1.15 מ' ולנייט איני יודע אך נראה לי שצריך להיות מעל מטר.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:21:10
Reply to  thetroll

להכריע על פי קטעי וידאו זה לא מספיק.
מנחם כבר כתב שהיו בשנות השישים לא מעט גבוהים נהדרים וביניהם בלאמי ות'ורמונד ועוד שאני לא זוכר כרגע.
ראסל היה גאון כדורסל ומוסר נפלא ומגן עילאי ומנהיג ווינר מהגדולים ביותר. בחכמת המשחק שלו הוא היה נהדר גם היום, רק שהגוף שלו היה יותר פגיע.

yehuda
yehuda
16/02/2022 23:05:28
Reply to  thetroll

הסלטיקס של שנות ה 60 היתה קבוצה הכי שחורה בליגה. 1964 הם עשו היסטוריה – הקבוצה הראשונה שעלתה למשחק עם 5 שחקנים שחורים.
בניגוד לעיר בוסטון – סלטיקס היתה שחורה במיוחד, כי רד אאורבך היא פשוט עיוור צבעים וכל מה שעניין אותו זה מי משחק כדורסל טוב.

thetroll
thetroll
17/02/2022 2:45:18
Reply to  yehuda

זה לא חשוב שהם היו שחורים או לבנים הם ייצגו עיר לבנה. אפילו מג'יק בשנות ה 80 דיבר על כך שהמלחמה בין בוסטון ללייקרז היתה בעצם קרב בין שחור ללבן. וזה בשנות ה80 ! אז תחשוב מה היה בשנות ה 50-60 שבהםהיתה גזענות רשמית ומוסדרת . ולמה לדעתך הוא נעלם פתאום ואפילו לא הגיע לטקס התליה של הגופיה שלו? יכול להיות שהוא גילה שבעצם השתתף בסוג של הונאה? סתם השערות שלי אין צורך לקחת קשה.. :))

מאנו דה מאן (לשעבר מיקי)

נפלא מנחם, תודה רבה רבה. פשוט תענוג לקרוא.

אהרון שדה
16/02/2022 19:10:42

תודה מנחם
מתברר שהוא וקבוצתו היו ווינרים גדולים שידעו לנצח לא פעם על הקשקש
קשה מאד לאחר 40-50 שנה להבין את גדולתו ואת יחסיות תרומתו ביחס לקבוצתו
בגדול הוא נראה
כמו ראשון בין שווים משהו כמו הקבוצות של דטרויט ותומאס (רק כגבוה)
דומה לקארים רק שקארים היה שני למג'יק

yehuda
yehuda
16/02/2022 22:04:22

The GOAT
– מטרת המשחק: לנצח – ראסל עשה את זה כפי שאף אחד אחר לא עשה. לא רק בנ.ב.א. – בכל הספורט המקצועני.
– התחרות אז היתה קשה. תכנסו ל basketball reference ותראו עד כמה מאבקי הפלייאוף היו קשים
– כמה קשה: ב 68' סלטיקס היו הראשונים לחזור מפיגור של 3-1 בפלייאוף (מול פילי החזקה של צ'מברליין בגמר המזרח).
– כמה קשה? ב 69' סלטיקס שסיימו את הליגה במקום 4-5, נצחו במשחק ה 7 בחוץ את לייקרס של צ'מברליין, ווסט וביילור – נגד כל הסיכויים.
– בשלוש שנים אחרונות שלו הוא היה מאמן-שחקן – ולקח שתי אליפויות רצופות – אין עוד משהו כזה בתולדות הליגה.
– כל זה בליגה שכל הכשרון מרכוז ב 8 קבוצות (לעומת ליגה של 30 קבוצות כשהכשרון צריך להתפזר בין הרבה קבוצות).
– ראסל החזיק את הווינריות הקבוצתית מכח מנהיגות חברית קרובה ואכפתית (הפוך מג'ורדן, דומה לבריידי).
– מנהיג זכויות שחורים בשנות השישים הקשות – משמיע את קולו ולא מלקק לאף אחד (את ג'ורדן הזכרנו כבר, לא?)
– כוכב-העל השחור הראשון של הנ.ב.א.
– המאמן השחור הראשון בספורט המקצועני באמריקה.
המגיבים שמקטינים אותו ומגדילים את לברון דומים למי שעומד ליד בית ובגלל שהוא קרוב אליו הוא בטוח שהבית גדול מהשמש.

הציפור הנדירה
הציפור הנדירה
16/02/2022 22:25:54
Reply to  yehuda

התחרות הייתה קשה כמה פעמים אך בד"כ הסלטיקס היו פשוט טובים מדי, בלי להמעיט מההישג ומגדולתו של ראסל ושאר הכוכבים הגדולים.

איש הערפל
איש הערפל
17/02/2022 21:14:45

דירוג טפשי כמו כל כתבות דירוג מייגעת ונגועה קשות בסובייקטיביות.
אני יודע שזה מגניב וחתרני לשים את ראסל בכזה מיקום אבל בחייאת, ליגה פקקטע של 8 קבוצות?! ובאמת נראה לכם שהכל אז היה כשר?!
ומה שהכי משעשע, כשזה נח לאחד, זה פחות נח לאחר, דוגמאות:
שאקיל בשורה התחתונה היה דומיננטי למעט מאוד עונות, איכשהו זה נתן לו את מיקום 8, אבל כשזה נוגע לאחרים שמים את זה בעוכרם.
מג׳יק שיחק כמעט תמיד עם סופרסטארים בשנים שהיו אולי 2-3 גג 4 קבוצות מעולות.
אליפויות כן נחשב? נקודות למשחק? תחליטו! כי אם כן איפה הורי? או קרל מלון?
שחקן דומננטי לגמרי בכל אליפות? דאנקן ממש לא היה כזה.
מקבל סוויפים ללא הבחנה? כי שוב דאנקן הושפל על ידי הלייקרס בימי השיא שלו יותר מפעם אחת.
להמשיך?

בקיצור בזבוז זמן וויכוחי סרק, לכל אחד יש את הפייבוריטים שלו וזהו.

ירון, החלום
ירון, החלום
02/03/2022 0:18:54

בס"ד
תודה מנחם.
תלוי איך מעריכים הגנה, ואני מעריך אותה מאד.

trackback

[…] ראסל. את סיפור הקריירה המלא של ראסל אפשר לקרוא אצל מנחם כאן, ואני אזכיר כמה נקודות מפתח ואת ההשפעות שלהן. למרות […]