קללות? לא על המסלול שלנו/טייגר לילי

קללות? לא על המסלול שלנו/טייגר לילי

הפדרציה הבין-לאומית לרכב או בקצרה, ה'FIA' הינו ארגון ספורט בינלאומי האחראי על מרבית פעילויות ענף הספורט המוטורי ברחבי העולם, ובניהם מרוצי פורמולה 1. זה הוא ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו המרכזית הינה חקיקת חוקים לשמירה על טוהר הספורט והבטיחות של כלל המשתתפים.

 עם זאת, חשוב לציין שעל אף היותו אחראי על ענפי הספורט המוטורי, הוא אינו הארגון המנהל על ענף הפורמולה 1, אלא ארגון ה – FOM': formula 1 management' הנמצא בבעלות חברת 'ליברטי מדיה' ואחראי על האספקט הפרסומי, השיווקי והארגוני של הספורט. שני הארגונים עובדים בשותפות ניהולית על מנת לשווק ולהריץ את הספורט ברחבי העולם.

מוחמד בן -סוליים, ראש ארגון ה'FIA', חשף בראיונות ואף בעמוד האינסטגרם שלו את ניסיונותיו הפעילים לשנות את האווירה והתכנים אשר מועברים לצופים. לטענתו, בשל מעמדם, על הנהגים מוטלת אחריות להציג התנהגות הולמת בעבור הצופים וליצור סביבה נעימה יותר על המסלול.

מוחמד בן סוליים, נשיא ה-'FIA', באדיבות אתר 'Total Motor sport'

הפדרציה פנתה אל הנהגים ואל הנהלת פורמולה 1 במספר בקשות נוקבות למזעור השפה הבלתי הולמת בעת המירוץ ועל המסך. זאת מפני שההחלטה על השידורים נמצאת בידיה של הנהלת הפורמולה, שמתוך מטרתה וחשיבתה העסקית בוחרת לשדר ולתת במה לקטעים האמוציונליים והמעניינים ביותר.

טרם חוקק חוק רשמי בספר החוקים אך שמירה על שפה נאותה והתנהגות הולמת הן עדיין נושא קרוב לליבה של הפדרציה והיא לוקחת אותו ברצינות יתרה, לדעת רבים – יתרה מדי. 

לטענתם, פורמולה 1 הינה ספורט גלובלי בעל צופים רבים מתרבויות שונות וגילאים שונים, שפה בלתי נאותה עשויה לפגוע בנהגים אחרים או בצופים. הספורט הינו ספורט אשר 'מכבד את עצמו' ואת המשתתפים בו והשימוש בשפה לא נאותה בעת המירוץ ובתקשורת מחוצה לו עשויה לפגוע בתדמית שלו או לחילופין בתדמית של חברות הספונסר הגדולות שלו. יתר על כן, שמירה על שפה נאותה מבטיחה התדרדרות של קונפליקטים החלים במהלך המירוץ או אחריו.

לאחרונה, החלה הפדרציה לחלק עונשים בעבור נהגים שהשתמשו בשפה לא נאותה בעת המירוץ ואף בראיונות שאחריו.

בחודש ספטמבר האחרון נהג רדבול ואלוף העולם הנוכחי מקס ורסטאפן, זומן לבירור עקב שימוש בשפה לא נאותה בעת שדיבר על מכוניתו בוועידת הנהגים אשר התקיימה טרום סוף שבוע המירוץ בסינגפור. כחלק מעונשו של וורסטאפן יהיה עליו לבצע עבודות שירות בעבור הקהילה. 

מצדו של וורסטאפן נמסרה התנצלת תחת הטענה שהמילה הינה חלק מהדיבור היומיומי אותו למד כאדם שאנגלית היא אינה שפת אמו.

מקס וורסטאפן באדיבות אתר 'F1'

מקרה נוסף אשר גרר עונש כבד יותר אירע בעבור נהג 'פראראי', צ'ארל לקלר. לקלר נאלץ לשלם כעשרת אלפים יורו, חצי מהם טרם שילם ומוגדרים על תנאי למשך כשניים עשר חודשים, לאחר שימוש בשפה לא נאותה בעת ועידת הזוכים אשר נערכה בתום מירוץ מקסיקו האחרון. לקלר התנצל במידית.

"אני לא רוצה להצטרף למקס" צ'. לקלר באדיבות אתר 'BBC Sports'

מצד רבים ואף מצד הנהגים, נושא השפה הבוטה הינו נושא חשוב מאוד, אך ישנם מקרים בהם השימוש בשפה לא נאותה קורה בלהטו של הרגע ללא כל צל של זדון. רבים מאמינים שלפדרציה ישנם נושאים חשובים וגדולים יותר להתעסק בהם ושהענישות האחרונות היו חסרות כל פרופורציה וביסוס.

Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
מנחם לס
17/11/2024 5:01:12

תודה על הפוסט המעניין. בקשר לקללות, הנהגים באים מכל כך הרבה מדינות ושפות, אז מי למשל מכיר קללות בדנית למשל?

Berch
17/11/2024 14:40:10

טור מעניין
לקללות יש יתרון בהתמודדות עם כאב ולחץ.
אם הקללו הן בזמן המירוץ לא נראה לי שאפשר להפסיק את זה….
🤔

jefffoster10
17/11/2024 15:39:10

טור מרתק, אני מקווה שהניסיון להפחית את הקללות מועד לכישלון וייגנז, בסוף מדובר בבני אדם עם אמוציות והאדרנלין והריגוש בשיא אז אתה לא תחשוב עכשיו על כל מילה שתגיד, וגם חלק ממה שאנחנו אוהבים בספורט, לפחות אני, זה את האותנטיות של המשתתפים בספורט, לכן רגעים חזקים הם רגעים אותנטיים ולא כאלה מהונדסים בשביל המפרסמים, הקהל יודע לעלות על הבולשיט. אולי יותר מאוהב את האותנטיות אני סולד מהסטריליות ומהמלאכותיות של אותה "הנדסת אנוש", שאסור לקלל ואסור להתבטא בכל מיני נושאים ומה שיוצא זה מוצר, נקי אבל נטול רגש או נשמה שמאפשרים לך באמת להתחבר לספורט.

A Ljos: Resurrection
17/11/2024 17:14:33

אני חושב שהתגובה היחידה הראויה לניסיון הזה הוא קללה טובה.
אבל איזה עולם מקביל תמים ומגניב. עולם שבו עדיין מנסים משהו שטיפר גור עצבנה עולם שלם איתו בשנות ה-80.

אלון אמיר שפר
אלון אמיר שפר
17/11/2024 19:13:04

אכן יש עניין של הרבה קללות. להוציא אותן מהמירוצים זה לא באמת ישים או הגיוני כי זה שברירי שניות תחת לחץ פיזי ונפשי עצום.
מצד שני במסיבות עיתונאים הם בהחלט מסוגלים להנהיג קוד דיבור קצת יותר מכובד בהתאם לרמת ההשתכרות והחינוך שלהם