מלך ליום אחד – סיכום הפרויקט / עמיחי קטן

במהלך החודש האחרון התפרסמו באתר 16 כתבות על שחקנים שמתאימים להגדרה "מלך ליום אחד", שהגיעה מההגדרה הלועזית "One season wonder". כוונתו בפרויקט הייתה להביא כמה מהסיפורים של שחקנים שלפרק זמן קצר נדמה היה שהם עתידים להיות השמות הגדולים הבאים של הליגה, אבל מכל מיני סיבות כאלה ואחרות הדבר לא צלח בידיהם.

חלקם שרדו עוד הרבה שנים בליגה והפכו לשחקני משנה וחלקם לא שרדו הרבה בליגה. אצל חלקם הייתה עונה אחת גדולה או יותר, ואילו אצל אחרים מדובר בתקופה קצרה, או אפילו מחצית אחת בלבד (עם 10 שלשות…) כפי שנכתב כאן באחד הפוסטים.

בפוסט הזה אני אנסה לעמוד על כמה סוגים שונים של "מלכים ליום אחד". לכל קטגוריה יינתן הסבר מה היו הנסיבות שהובילו להצלחה, ומה גרם לכך שההצלחה לא נמשכה. אני מזמין אתכם המגיבים לנסות להתאים שחקנים, גם כאלה שכתבנו עליהם וגם כאלה שלא, לכל אחת מהקטגוריות, וכמובן ניתן להציע עוד קטגוריות אם לדעתכם פספסתי משהו…

1. ובמקום שאין אנשים השתדל להיות איש (מסכת אבות, פרק ב, משנה ה):

פירוש ר' עובדיה ברטנורא על המשפט הזה הוא "במקום שאין אנשים לישב בראש ולתת הוראות". בהחלט מתאים לסוג הראשון של השחקנים שלנו. מדובר כאן על אלו שמצאו את עצמם בסיטאוציה שבה אין לקבוצה שלהם כוכב ולקחו על עצמם את התפקיד. לרוב הדבר נעשה בהצלחה אישית, קרי סטטיסטיקה, אבל במאזן שלא ממש קרוב לפלייאוף במישור הקבוצתי.

בשלב מסוים השחקן הרלוונטי מוכיח שהוא לא מסוגל לסחוב לבד קבוצה, בין אם בגלל כישלון קבוצתי מתמשך או בגלל פציעות, והממוצעים שלו מתחילים להיפגע כשמגיעות הציפיות, והתוצאה היא שהקבוצה מוותרת על השחקן או מביאה כוכב אחר לידו, וזה מאיץ את תהליך הירידה של אותו שחקן שמוצא את עצמו די מהר בתפקיד משני שוב.

2. בן עשרים לרדוף (מסכת אבות פרק ה, משנה כא):

שוב ניעזר בפירוש ברטנורא למשניות האומר "בן עשרים לרדוף אותו מן השמים ולהענישו על מעשיו, שאין ב"ד של מעלה מענישין פחות מבן עשרים". כאן מדובר על השחקנים שפרחו בשלב ההתחלתי של הקריירה שלהם, השלב שבו הם קיבלו את המרחב להתפתחות ללא האחריות הנלווית לסחוב את הקבוצה קדימה. בקיצור, קבוצת הרוקיז.

בשלב מסוים ההתקדמות של השחקן הרלוונטי נבלמת, והקבוצה מתחילה לחפש כיוון חדש לבנייה, איתו כדמות משנית, או בלעדיו. אחרי עונת השיא, בה השחקן יכול היה להביא כמות בלי איכות ויעילות, גם הכמות מתחילה להיפגע והופכת להיות משנית עבור הקבוצה שצריכה להתחיל מחדש. לפעמים מדובר במקרה שבו הקבוצה מצאה מנהיג אחר סביבו נבנית הקבוצה והצעיר שלנו נאלץ לעבור לתפקיד פחות נוח.

3. יש קונה עולמו בשעה אחת (מסכת עבודה זרה דף י:):

הגמרא הזאת מדברת על צערו של זה שנאלץ להתאמץ כמה שנים כדי לקנות את עולמו, לעומת זה שמרוויח את זה ברגע אחד, או בזמן קצר, של פעולות חיוביות. כאן מדובר על שחקנים שמצאו את עצמם לרגע בדיוק בסיטואציה המתאימה עבורם והצליחו להביא את עצמם לידי ביטוי. לפעמים מדובר על מכת פציעות או תפקיד ספציפי שהשחקן קיבל שהתאימו בדיוק ליכולותיו. לפעמים מדובר במקרי הראש שמצאו את האנשים הספציפיים שהוציאו מהם את המיטב.

בהרבה מהמקרים האלה, הירידה ביכולת נובעת משינוי במעמד ובסיטואציה של השחקן, ולרוב גם במעבר קבוצה, אם כי זה לא הכרחי. השחקן הרלוונטי מגלה שהסיטואציה בה הוא היה קודם התאימה לו יותר, וכעת הוא נמצא במצב שמקשה עליו להסתדר, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה נפשית. התוצאה היא שהשחקן לא מצליח לשחזר את היכולת הטובה שהוא נתן קודם לכן.

4. והכסף יענה את הכל (מגילת קהלת פרק י פסוק יט):

לפי פירוש רש"י על הפסוק "אם אין כסף אין סעודה לפיכך לא יתעצל אדם מן המלאכה כדי שיהא לו מה להוציא", כלומר הכסף יענה את הכל, כי בעזרתו כל אדם יכול להשיג את צרכיו. השאלה היא מה קורה למי שכבר השיג את הכסף שהוא צריך. כאן הכוונה היא למה שמכונה "עונת חוזה". שחקן שהצליח להבליח לרגע, לפעמים עונה שלמה, ולפעמים פלייאוף, סדרה ספציפית, או משחק אחד טוב וגרם לקבוצה מסוימת לפתוח עליו את הכיס.

בשלב הזה מתחילים הקשיים של השחקן הרלוונטי. זה יכול להיות פציעות, סיטאציה לא נוחה, או סתם ההבנה שהוא מסודר כלכלית להרבה שנים עכשיו. האינטנסיביות של השחקן יורדת וכתוצאה מזה גם היכולת שלו נפגעת משמעותית והוא לא מצליח לשמור על יכולת גבוהה. לעיתים מתברר גם שהרגעים הטובים שהובילו לחוזה הגדול התאימו לסיטואציה מאוד ספציפית שכבר אינה רלוונטית.

תודה לכל מי שהצטרף לפרויקט ככותב ולגולשים הנאמנים שקראו והגיבו…

עמיחי קטן

עורך ראשי. תמיד בעד הישראלים ולא רק בספורט, בהכל.
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
curry
curry
19/04/2020 16:30:19

כל הכבוד חיים על הפרוייקט
אהבתי את השילוב עם המקורות

רועי ויינברג
19/04/2020 16:46:32

סיכום נהדר לפרויקט נהדר. תודה על הכל, חיים והשאר

Yinon Yavor
19/04/2020 16:49:50

היי.
קיוויתי שיהיה כאן סיכום של כל הנבחרים.
כשכתבת בפתיחה שהיו 16 כתבות אפילו חשבתי שיהיה סוג של טורניר נוקאאוט בין כל ה"משתתפים" עד לקביעת האלוף.
בכל מקרה תודה רבה

צ'יקו
19/04/2020 17:15:30

תודה רבה.
שילוב המקורות מעולה ומתאים.
כל הכבוד לכל מי לקח חלק בפרוייקט וכל הכבוד לך חיים על הארגון והריכוז.

A Ljos: Resurrection
19/04/2020 17:32:39

אהבתי את הקונספט של הסיכום.
היה פרויקט נחמד וכל הכבוד לכל מי שהשתתף.

מנחם לס
19/04/2020 18:34:20

בחירת המקורות עשתה הרבה עבורי. היא מסבירה טוב מאד ש/כבר אז ידעו אבותינו שישנם כל מיני סוגי מלכים.
מצויין חיים, ותודה על הפרוייקט.

עידו גילרי
19/04/2020 18:59:54

חיים, תודה על היוזמה והארגון.

etayle
etayle
19/04/2020 20:13:27

תודה רבה, כיף לקרוא. במיוחד בימים אלו שבין פסח לעצרת.

רותם אלרן
19/04/2020 23:16:32

תודה רבה חיים. נהנתי להשתתף (גם אם רק בפוסט אחד…). סיכום מצוין, תודה על הפרויקט

אבי טרכטמן
19/04/2020 23:18:19

מקסים חיים ותודה רבה. בהחלט מזכיר לי את ימי חורפי.

אשך טמיר המקורי
20/04/2020 2:53:00

כל הכבוד חיים – פרויקט מעולה ומבוצע היטב (עוד לא יצא לי לעבור על הכל אבל אשלים).
עוד שם שקפץ לי עכשיו מן האוב – טום גוגליוטה.

John
20/04/2020 10:32:13

תודה רבה. קראתי את הרוב. נהנתי לחזור לתקופת לינסניטי. צריך לדעתי ליצור לינק קבוע לעמודי פרוייקט. אייטם בתפריט שנקרא 'פרויקטים מיוחדים' ואז רשימה של כל הפרויקטים. הלינק של כל אחד צריך להיות העמוד המתוייג של הפרויקט

Li Ming
Li Ming
20/04/2020 12:41:54

יופי של פרוייקט, ויופי של מילות סיכום. נהניתי לקרוא ולכתוב😃

מאנו דה מאן (לשעבר מיקי)

תודה רבה חיים, וכל הכותבים, אחלה פרויקט.

Berch
20/04/2020 14:16:06

מעולה חיים
כיף של פרוייקט
🙂